Digitale oplossing voor behandeling van hersentumoren wint SpinAward

In co-creatie is met de medisch wetenschappelijke onderzoeksgroep is PICTURE ontwikkeld. Een webapplicatie met machine learning pipelines voor betere neurochirurgische beslissingen bij patiënten met glioblastoma (hersen tumoren).

Client
VUMC
Websitetool.pictureproject.nl

Techniek helpt om complexe beslissingen te versimpelen en te versnellen.

Gemiddeld heeft deze patiëntengroep een twee-jaar overlevingspercentage van slechts 15%. Ondanks behandelmogelijkheden zoals chemo radiotherapie en chirurgie blijven prognoses voor patiënten met een agressieve hersentumor helaas beperkt. Een optimale behandeling is niet altijd gelijk en lastig te voorspellen. Medisch specialisten moeten in hun keuze voor behandeling keuzes maken. Universele kwaliteitsstandaarden voor deze beslissingen ontbreken, met aanzienlijke variatie tussen behandelteams als gevolg.

Met één klik inzicht in de data van ruim 7.000 MRI scans.

In het PICTURE-consortium (www.pictureproject.nl) hebben we 7.630 MR beeldvormende hersenscan-sessies verzameld, gestructureerd, geannoteerd en a, samen met de klinische gegevens en follow-up van 1.428 opeenvolgende patiënten met glioblastoma uit 12 hersentumor expertisecentra (Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Staten). ‍

Op basis van deze data is het mogelijk gemaakt om neurochirurgische beslissingen te verbeteren. De kenmerken van de patiënt en standaard MRI's van de hersenen worden gecombineerd om deskundige beslissingen voor biopsie, de groeisnelheid van de tumor, de locatie van de tumor en de overlevingstijd van de patiënt te analyseren. De PICTURE webapplicatie maakt deze data visueel en interactief en daarmee gebruiksvriendelijk voor de behandelend artsen. Hierdoor wordt bij nieuwe patiënten met glioblastoma de kans op langere levensduur vergroot. ‍‍

Wij zijn trots op de erkenning en het resultaat dat we tot nu toe bereikt hebben samen met de partners van project PICTURE. Lees meer over data-visualisatie, machine learning en meer details van dit unieke project.

Bekijk ook onze andere cases

Meer interne betrokkenheid en een sterker werkgeversmerk voor Lidl
De totale digitale make-over van Will & Co. Een sterker merk en betere vindbaarheid