Ga naar hoofdinhoud

Waarom doorontwikkelen van je website essentieel is voor succes! (Deel 2 – snelheid en prestatie)

In het eerste deel hebben we het gehad over het onderhoud aan je website. In dit artikel gaan we het hebben over de snelheid en prestatie.

Active Collective Presentatie setting

In een tijd waarin gebruikers steeds hogere eisen stellen aan de snelheid en prestaties van websites, is het essentieel om hier als website-eigenaar op in te spelen. Een trage en slecht presterende website kan niet alleen leiden tot een slechte gebruikerservaring, maar ook tot een lagere zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe de snelheid en prestaties van een website worden beoordeeld en hoe ze kunnen worden geoptimaliseerd om de zichtbaarheid in zoekresultaten te verbeteren. In dit artikel bespreken we waarom snelheid en prestatie zo belangrijk zijn, welke factoren deze beïnvloeden en hoe ze kunnen worden verbeterd om de zichtbaarheid in Google te vergroten.

De snelheid van jouw website

Waarom is snelheid zo belangrijk?

Een snelle website is van groot belang voor de gebruikerservaring. Bezoekers verwachten dat een website binnen enkele seconden geladen is en snel blijft tijdens het browsen. Als een website traag is en niet direct reageert, kan dit leiden tot ergernissen en irritaties. Daarnaast zal dit resulteren in een lager aantal paginaweergaven en een hogere bounce rate (bezoekers die je website verlaten zonder door te klikken). Hierdoor brengen bezoekers minder tijd door op je website. Kortom, een langzame website heeft niet alleen invloed op de gebruikerservaring, maar ook op het behoud van bezoekers en conversie.

Google hecht tevens veel waarde aan de snelheid van een website bij het bepalen van de positie in zoekresultaten. Google wil namelijk de best mogelijke gebruikerservaring bieden aan de gebruikers van haar zoekmachine. Een snellere website kan leiden tot een hogere positie in zoekresultaten en daarmee tot meer organisch verkeer. Waar nieuwe potentiële klanten tussen kunnen zitten waar je niets voor hoeft te doen. 

Active Collective code op een scherm

Welke factoren hebben invloed op de snelheid?

​​Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de snelheid van een website. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren:

Hosting
De hosting provider speelt een belangrijke rol bij de snelheid van een website. Een trage server of onvoldoende servercapaciteit kan leiden tot een langere laadtijd van de website.

Afbeeldingen en video’s
Afbeeldingen en video’s kunnen de laadtijd van een website aanzienlijk vertragen, vooral als ze groot zijn. Het is daarom belangrijk om afbeeldingen en video’s te optimaliseren en te comprimeren voordat ze worden geüpload naar de website. Zorg ervoor dat grote afbeeldingen niet groter zijn dan 300kb en kleine afbeeldingen niet groter dan 100kb.

Code en scripts 
Te veel code en scripts kunnen de laadtijd van een website vertragen. Het is daarom belangrijk om de code en scripts te optimaliseren en alleen te gebruiken wat nodig is voor de functionaliteit van de website. Zelf aanpassen is vaak complex en vereist enige kennis van zaken. 

Tip: Vraag aan je huidige ontwikkelpartij of zij proactief bezig zijn met het optimaliseren en verminderen van scripts en code. Dit kan veel laadtijd schelen, waardoor je website een stuk sneller wordt.

Browsercaching 
Wanneer bezoekers de website voor de eerste keer bezoeken, worden de bestanden van de website gedownload naar hun browser. Als de browser caching is ingeschakeld, worden deze bestanden lokaal opgeslagen en kunnen ze sneller worden geladen bij toekomstige bezoeken. 

Gebruik van CDN
Een content delivery network (CDN) kan helpen om de laadtijd van een website te versnellen door de inhoud van de website op verschillende servers wereldwijd op te slaan en te distribueren naar bezoekers vanaf de server die het dichtst bij hen in de buurt is. Dit kan de laadtijd van de website aanzienlijk verkorten voor bezoekers die zich verder weg bevinden van de server van de website.

Active collective content schrijven

De prestatie van jouw website

Wat wordt er bedoeld met de prestatie van een website?

De prestatie van een website verwijst naar de algehele effectiviteit en efficiëntie waarmee een website functioneert en de mate waarin deze voldoet aan de verwachtingen en doelstellingen van zowel de website-eigenaar als de bezoekers. Het omvat verschillende aspecten die samen bepalen hoe goed een website presteert, en het heeft een directe invloed op de gebruikerservaring en het succes van de site. Een goed presterende website is niet alleen snel in het laden van pagina’s, maar biedt ook een soepele en intuïtieve gebruikerservaring. 

Een goed presterende website heeft enkele herkenbare kenmerken:

Snelle laadtijd
Bezoekers verwachten dat pagina’s onmiddellijk worden geladen. Een snelle laadtijd vermindert wachttijden en minimaliseert de kans op frustratie bij bezoekers. Een snelle website heeft gecomprimeerde afbeeldingen, geoptimaliseerde hosting en compacte scripts en code.

Responsief ontwerp
De website past zich automatisch aan aan verschillende schermformaten, zoals smartphones, tablets en desktops, om een consistente en gebruiksvriendelijke ervaring te bieden op alle apparaten. 

Tip: Test je eigen webplatform door deze op verschillende apparaten te openen. Hoe ziet je website er op de verschillende devices uit? Werkt deze op een mobiel apparaat net zo goed, als op een desktop?

Geoptimaliseerde afbeeldingen en video’s
Media op de website zijn geoptimaliseerd om laadtijden te verkorten zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Zorg ervoor ervoor dat grote afbeeldingen niet groter zijn dan 300kb en kleine afbeelding niet groter dan 100kb. Bij Active Collective maken we gebruik van een tool die automatisch alle media op de website comprimeert tot een acceptabele grootte.

Intuïtieve navigatie
Bezoekers moeten gemakkelijk door de website kunnen navigeren en snel vinden wat ze zoeken. Internetgebruikers zijn gewend om binnen een paar stappen te vinden waar ze naar op zoek zijn. Mocht dit niet lukken, dan zal de bezoeker snel de website verlaten en de informatie elders zoeken.

Betrouwbare functionaliteit
Alle interactieve elementen, formulieren en functies werken zoals verwacht en zonder fouten.

Minimale fouten en bugs
Een goed presterende website heeft geen verbroken links, ontbrekende afbeeldingen of andere technische fouten.

Veiligheid
De website is beveiligd tegen mogelijke bedreigingen en garandeert de veiligheid van de bezoekersgegevens.

Active Collective Audit

Tools voor het meten van snelheid en prestatie

Om de snelheid en prestatie van een website nauwkeurig te beoordelen, zijn er verschillende gespecialiseerde tools beschikbaar. Deze tools bieden inzichtelijke gegevens en statistieken die website-eigenaren kunnen gebruiken om zwakke punten te identificeren en gerichte verbeteringen door te voeren. 

Hieronder bespreken we enkele van de meest gebruikte en effectieve tools om de snelheid en prestatie van een website te meten:
Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights is een gratis online tool van Google die een website beoordeelt op snelheid en prestatie voor zowel mobiele apparaten als desktopcomputers. De tool geeft een score tussen 0 en 100, waarbij hogere scores wijzen op een betere prestatie. Bovendien biedt het gedetailleerde suggesties en optimalisaties om de snelheid en gebruikerservaring te verbeteren.
GTmetrix
GTmetrix is een populaire tool die een uitgebreide analyse van een website uitvoert en een gedetailleerd rapport genereert met betrekking tot laadtijden, paginagrootte, serveraanvragen en meer. Het toont ook aanbevelingen voor het optimaliseren van afbeeldingen, scripts en caching-instellingen om de prestaties te verbeteren.
SEranking
SERanking is een waardevolle tool voor het meten van de prestatie van je website en het identificeren van technische problemen die de snelheid en gebruikerservaring kunnen beïnvloeden. Met de ‘Website audit’-functie kun je een grondige scan van je website uitvoeren om potentiële problemen te ontdekken die de prestaties negatief kunnen beïnvloeden. 
Lighthouse
Lighthouse is een ingebouwde tool in Google Chrome en wordt gebruikt om de prestaties van webpagina’s te meten. Het biedt niet alleen informatie over snelheid en prestaties, maar ook over andere aspecten, zoals toegankelijkheid en SEO. Lighthouse genereert een rapport met scores en suggesties om de website te optimaliseren.

 

Het mag duidelijk zijn dat ons advies is om regelmatig audits van je website uit te voeren door bovenstaande tools. Hiermee kun je potentiële problemen opsporen en optimalisatiemogelijkheden identificeren.

Kortom, snelheid en prestatie zijn essentiële elementen voor het succes van je website. Een snelle website zorgt voor een betere gebruikerservaring, verhoogde betrokkenheid van bezoekers en een hogere positie in zoekmachines. Het verbeteren van de snelheid en prestatie van je website is geen eenmalige taak, maar een voortdurend proces. Door regelmatig te monitoren, te optimaliseren en gebruik te maken van gespecialiseerde tools zoals SERanking, Google PageSpeed Insights, GTmetrix en anderen, kun je de zwakke punten identificeren en gerichte verbeteringen aanbrengen.

Benieuwd hoe jouw website scoort? Wij voeren gratis een optimalisatie audit voor je uit. Doe de check

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Vraag het Guido.

Zie jij de waarde in die digitalisering kan hebben voor jouw organisatie en wil je graag dat wij meekijken welke eerste stappen gezet kunnen worden om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen?

Neem dan contact op met Guido, via 06-44381501 of .

Guido portret
Guido Duijzers
Business Development Manager
Mail Guido
Active Collective - Humanizing technology logo

Als digital agency zijn we gespecialiseerd in het oplossen van problemen of verbeteren van processen. Dit doen we door onze mix van specialisten in te zetten. Één plek waar data-science, digital design, prototyping, development en cybersecurity samenkomen.

Audited and certified by:

Logo ISO's

Contact

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk
0251-29 33 70
[email protected]

KVK: 58605061
BTW: NL853109606B02

LinkedIn
Facebook