Project PICTURE

Digitale oplossing voor behandeling van hersentumoren wint SpinAward.

 • web development
 • data science
 • web application

Techniek helpt om complexe beslissingen te versimpelen en te versnellen

Gemiddeld heeft deze patiëntgroep een twee-jaar overlevingspercentage van slechts 15%. Ondanks behandelmogelijkheden, zoals chemo radiotherapie en chirurgie, blijven prognoses voor patiënten met een agressieve hersentumor helaas beperkt. Een optimale behandeling is niet altijd gelijk en lastig te voorspellen. Universele kwaliteitsstandaarden voor deze beslissingen ontbreken, met aanzienlijke variatie tussen behandelteams als gevolg.

Dankzij Project PICTURE is er met één klik inzicht in de data van ruim 7.000 MRI scans

In het PICTURE-consortium (www.pictureproject.nl) hebben we 7.630 MR beeldvormende hersenscan-sessies verzameld, gestructureerd, geannoteerd en geanalyseerd samen met de klinische gegevens en follow-up van 1.428 opeenvolgende patiënten met glioblastoma uit 12 hersentumor expertisecentra (Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Staten).

Op basis van deze data is het mogelijk gemaakt om neurochirurgische beslissingen te verbeteren. De kenmerken van de patiënt en standaard MRI’s van de hersenen worden gecombineerd om deskundige beslissingen voor biopsie, de groeisnelheid van de tumor, de locatie van de tumor en de overlevingstijd van de patiënt te analyseren. De PICTURE webapplicatie maakt deze data visueel en interactief en daarmee gebruiksvriendelijk voor de behandelend artsen. Hierdoor wordt bij nieuwe patiënten met glioblastoma de kans op langere levensduur vergroot.

Wij zijn trots op de erkenning en het resultaat dat we tot nu toe bereikt hebben samen met de partners van project PICTURE. Lees meer over datavisualisatie, machine learning en meer details van dit unieke project.

Goed luisteren en disciplines samenbrengen, een unieke samenwerking

Achter het resultaat schuilt een complex ontwikkelingsproces. Allereerst is er in zeer korte tijd veel kennis uitgewisseld vanuit medische en technologische disciplines. Daarnaast hebben wij ons verder mogen verdiepen in kunstmatige intelligentie en fMRI-date. Zo hebben we in samenspraak met de medisch specialisten in 2 maanden tijd algoritmen kunnen ontwikkelen, testen en valideren. Elke mogelijke minuut voor overleg met onze opdrachtgevers hebben we benut.

Project Picture ontwerp

Project PICTURE draagt bij aan het succes op duizenden hersentumor behandelingen

De PICTURE applicatie is van cruciaal belang geworden voor de ontwikkeling van klinische behandelbeslissingen. In het systeem worden behandelkeuzes vastgelegd en gedeeld met andere neurochirurgische teams. De toepassing begeleidt medisch specialisten om betere behandelbeslissingen te nemen met en voor hun patiënten. Om uiteindelijk een langere overleving mogelijk te maken en achteruitgang van de kwaliteit van leven te minimaliseren. Daarnaast zijn neurochirurgen met de digitale oplossing in staat om:

 • patiënten te identificeren en te verwijzen wanneer men baat heeft bij uitgebreide resectie. In plaats van enkel een biopsie te ondergaan;
 • patiënten te selecteren die een urgente behandeling vereisen door de snelst groeiende tumoren te identificeren;
 • resecties te beperken op hersenlocaties waar en wanneer de tumor het meest waarschijnlijk zal terugkeren.
Raymond speecht tijdens de Spin Awards
 • Award: Spin Awards Gold and Silver
 • Nomination: Spin Awards, categories Innovation, User Experience and Digital Service Idea
 • Nomination: The Lovie Awards, category Experimental & Innovation
 • Nomination: Accenture Innovation Award
 • Nomination: Accenture Blue Tullip Awards, category Health

Laatste nieuws

Alle artikelen

Mogen wij jouw digitale product ontwikkelen?

Probeer je levens van mensen makkelijker of efficiënter te maken, maar loop je vast op de ontwikkeling van een digitaal product? Bij Active Collective ontwikkelen we software voor verschillende sectoren. Wel hebben we specialistische ervaring binnen het Life Sciences & Health Care domein. Welke behoefte je ook hebt; Wij denken met je mee en komen samen tot de perfecte digitale oplossing voor jouw menselijke vraagstuk.

Guido

Neem contact op

Heb je vragen over een digitaal product? We helpen je graag verder. Neem contact met op met Guido voor meer informatie.

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk

0251-29 33 70
[email protected]