skip to Main Content

Digitale oplossing voor behandeling van hersentumoren wint SpinAward

In co-creatie is met de medisch wetenschappelijke onderzoeksgroep is Project PICTURE ontwikkeld. Een webapplicatie met machine learning pipelines voor betere neurochirurgische beslissingen bij patiënten met glioblastoma.

Client
VUmc PICTURE

Website
http://www.pictureproject.nl

Project Picture brainmap

Techniek helpt om complexe beslissingen te versimpelen en te versnellen.

Gemiddeld heeft deze patiëntengroep een twee-jaar overlevingspercentage van slechts 15%. Ondanks behandelmogelijkheden zoals chemo radiotherapie en chirurgie blijven prognoses voor patiënten met een agressieve hersentumor helaas beperkt. Een optimale behandeling is daarom niet altijd gelijk en lastig te voorspellen. Medisch specialisten moeten in hun keuze voor behandeling keuzes maken. Universele kwaliteitsstandaarden voor deze beslissingen ontbreken, met aanzienlijke variatie tussen behandelteams als gevolg.

Dankzij Project PICTURE is er met één klik inzicht in de data van ruim 7.000 MRI scans.

In het PICTURE-consortium (www.pictureproject.nl) hebben we 7.630 MR beeldvormende hersenscan-sessies verzameld, gestructureerd, geannoteerd en geanalyseerd. Samen met de klinische gegevens en follow-up van 1.428 opeenvolgende patiënten met glioblastoma uit 12 hersentumor expertisecentra waaronder Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

Op basis van deze data is het mogelijk gemaakt om neurochirurgische beslissingen te verbeteren bij nieuwe patiënten met glioblastoma om hun overleving te verlengen en de kwaliteit van resterende levensduur te verhogen. De kenmerken van de patiënt en standaard MRI’s van de hersenen worden gecombineerd om deskundige beslissingen voor biopsie, de groeisnelheid van de tumor, de locatie van de tumor en de overlevingstijd van de patiënt te analyseren. De PICTURE webapplicatie maakt deze data visueel en interactief.

Schetsen van een van de eerste versies van de PICTURE tool op een krijtbord
Schetsen van een van de eerste versies van de PICTURE tool op een krijtbord

Goed luisteren en disciplines samenbrengen, een unieke samenwerking.

Achter het resultaat schuilt een complex ontwikkelingsproces. Allereerst is er in zeer korte tijd is er veel kennis uitgewisseld vanuit medische en technologische disciplines. Daarnaast hebben wij ons verder mogen verdiepen in kunstmatige intelligentie en fMRI-data. Zo hebben we in samenspraak met de medisch specialisten in 2 maanden tijd algoritmen kunnen ontwikkelen, testen en valideren. Elke mogelijke minuut voor overleg met onze opdrachtgevers hebben we benut.

Digitale schetsen van een van de eerste versies van de PICTURE tool

Project PICTURE draagt bij aan het succes op duizenden hersentumor behandelingen.

De PICTURE applicatie is van cruciaal belang geworden voor de ontwikkeling van klinische behandelbeslissingen. In het systeem worden behandelkeuzes vastgelegd en gedeeld met andere neurochirurgische teams. De toepassing begeleidt medisch specialisten om betere behandelbeslissingen te nemen met en voor hun patiënten. Om uiteindelijk een langere overleving mogelijk te maken en achteruitgang van de kwaliteit van leven te minimaliseren. Daarnaast zijn neurochirurgen met de digitale oplossing in staat om:

  • patiënten te identificeren en te verwijzen wanneer men baat heeft bij uitgebreide resectie. In plaats van enkel een biopsie te ondergaan;
  • patiënten te selecteren die een urgente behandeling vereisen door de snelst groeiende tumoren te identificeren;
  • resecties te beperken op hersenlocaties waar en wanneer de tumor het meest waarschijnlijk zal terugkeren.
Picture Tool mockups

De samenwerking met onderzoeksgroep PICTURE heeft ons geholpen om ons verder te specialiseren in hoge complexiteit MedTech. Daarnaast helpt het ons bureau om een positieve impact te hebben op de maatschappij. Het systeem kan in de toekomst mogelijk ook toegepast worden op vergelijkbare besluitvorming bij andere kankertypes zoals leverkanker.

Wij zijn trots op de erkenning en het resultaat dat we tot nog toe bereikt hebben samen met de partners van project PICTURE. Lees meer over onderwerpen zoals data-science, machine learning en meer details van dit unieke project.

Bekijk ook onze andere cases

Deloitte Flatgebouw Met Logo Op De Voorkant
Deloitte

Deloitte invite: optimizing the invitation process

BEKIJK CASE
We Love The Planet Diffuser Die Wordt Vastgehouden En Op Een Houten Plankje Staat
We Love The Planet

Een vernieuwde identiteit voor planet-proof een merk.

BEKIJK CASE
f4ed657963d46e1b0c4571d62e25aabcffffffff