Skip to content

Digitale oplossing voor behandeling van hersentumoren wint SpinAward

PICTURE tool screenshot

Web Development, Data Science, Web Application

View website

Techniek helpt om complexe beslissingen te versimpelen en te versnellen

Gemiddeld heeft deze patiëntengroep een twee-jaar overlevingspercentage van slechts 15%. Ondanks behandelmogelijkheden, zoals chemo radiotherapie en chirurgie, blijven prognoses voor patiënten met een agressieve hersentumor helaas beperkt. Een optimale behandeling is niet altijd gelijk en lastig te voorspellen. Universele kwaliteitsstandaarden voor deze beslissingen ontbreken, met aanzienlijke variatie tussen behandelteams als gevolg.

Dankzij Project PICTURE is er met één klik inzicht in de data van ruim 7.000 MRI scans

In het PICTURE-consortium (www.pictureproject.nl) hebben we 7.630 MR beeldvormende hersenscan-sessies verzameld, gestructureerd, geannoteerd en geanalyseerd samen met de klinische gegevens en follow-up van 1.428 opeenvolgende patiënten met glioblastoma uit 12 hersentumor expertisecentra (Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Staten). ‍

Op basis van deze data is het mogelijk gemaakt om neurochirurgische beslissingen te verbeteren. De kenmerken van de patiënt en standaard MRI’s van de hersenen worden gecombineerd om deskundige beslissingen voor biopsie, de groeisnelheid van de tumor, de locatie van de tumor en de overlevingstijd van de patiënt te analyseren. De PICTURE webapplicatie maakt deze data visueel en interactief en daarmee gebruiksvriendelijk voor de behandelend artsen. Hierdoor wordt bij nieuwe patiënten met glioblastoma de kans op langere levensduur vergroot. ‍‍

Wij zijn trots op de erkenning en het resultaat dat we tot nu toe bereikt hebben samen met de partners van project PICTURE. Lees meer over data-visualisatie, machine learning en meer details van dit unieke project.

Goed luisteren en disciplines samenbrengen, een unieke samenwerking

Achter het resultaat schuilt een complex ontwikkelingsproces. Allereerst is er in zeer korte tijd veel kennis uitgewisseld vanuit medische en technologische disciplines. Daarnaast hebben wij ons verder mogen verdiepen in kunstmatige intelligentie en fMRI-date. Zo hebben we in samenspraak met de medisch specialisten in 2 maanden tijd algortimen kunnen ontwikkelen, testen en valideren. Elke mogelijke minuut voor overleg met onze opdrachtgevers hebben we benut.

Screenshots picture

Project PICTURE draagt bij aan het succes op duizenden hersentumor behandelingen

De PICTURE applicatie is van cruciaal belang geworden voor de ontwikkeling van klinische behandelbeslissingen. In het systeem worden behandelkeuzes vastgelegd en gedeeld met andere neurochirurgische teams. De toepassing begeleidt medisch specialisten om betere behandelbeslissingen te nemen met en voor hun patiënten. Om uiteindelijk een langere overleving mogelijk te maken en achteruitgang van de kwaliteit van leven te minimaliseren. Daarnaast zijn neurochirurgen met de digitale oplossing in staat om:

  • patiënten te identificeren en te verwijzen wanneer men baat heeft bij uitgebreide resectie. In plaats van enkel een biopsie te ondergaan;
  • patiënten te selecteren die een urgente behandeling vereisen door de snelst groeiende tumoren te identificeren;
  • resecties te beperken op hersenlocaties waar en wanneer de tumor het meest waarschijnlijk zal terugkeren.

Awards & nominaties

Active Collective - Humanizing technology logo

Als digital agency zijn we gespecialiseerd in het oplossen van problemen of verbeteren van processen. Dit doen we door onze mix van specialisten in te zetten. Één plek waar data-science, digital design, prototyping, development en cybersecurity samenkomen.

Audited and certified by:

Logo ISO's

Contact

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk
0251-29 33 70
[email protected]

KVK: 58605061
BTW: NL853109606B02

LinkedIn
Facebook