Skip to content

Learning on the job: werkwijze innovatie bij AC

Jonge goede front-end ontwikkelaars zijn waardevol voor je bedrijf. Maar hoe hou je ze gedreven en gefocust in een Dutch digital agency dat continue innoveert? Active Collective (AC) biedt junior-developers en trainees een maatgericht leerprogramma aan om hen zo veel mogelijk vakkennis te laten op doen. Maar hoe ziet dat er uit in de praktijk?

Active Collective pentest kantoor

 

Van HBO-opleiding naar het bedrijfsleven

 

Wij (Jesper en Leander) hebben veel geleerd op onze hbo-opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) en tijdens onze stages. Toch is het front-end werk dat we met veel plezier bij AC doen van een behoorlijk nieuw en mogelijk ander niveau. De projecten zijn uitdagend en leerzaam, maar tegelijkertijd ook snel. Zoals bij ieder digitale bedrijf wisselen de veranderingen elkaar in sneltreinvaart af en voor je het weet, leef je bij de waan van de dag. Daarom vonden we het beiden fijn om te kunnen sparren met een senior in het vak. Wij waren daarom blij dat we binnen AC aan een verbetertraject konden deelnemen onder leiding van Gregory Bolkenstijn – senior creative front-end developer.

 

Digitale wereld op z’n kop

Drie maanden geleden maakten we kennis met Greg. Hij werd ingevlogen om enerzijds de interne bedrijfsprocessen te optimaliseren en aan de andere kant als front-end developer aan de gang te gaan. Vanuit deze tweede rol nam hij ons mee in zijn werkwijze. Dat leek op het eerste oog niet zo spannend. We zijn immers ook developers; maar intussen weten we wel beter. ‘Greg’ liet ons inzien dat de gehele werkwijze omgegooid moest worden om een betere werkstructuur op te zetten.

Hij zette letterlijk onze wereld op z’n kop door eigenlijk alles wat we geleerd hadden in twijfel te trekken. Zo introduceerde hij het begrip ‘Atomic design’ aan ons. Inmiddels is deze term de basis van een geheel nieuwe efficiënte manier van werken.

 

Atomisch werken

Atomic design dus of atomisch werken. Het is een bewezen manier van werken die in het totale spectrum van het bedrijf kan worden toegepast. De focus binnen dit designsysteem bestaat uit het opdelen (abstracten) van het ontwerp en code in zo klein mogelijke ‘Legoblokjes’ (of letterlijk atomen). Deze kan je later kan gebruiken om de website/app op te bouwen. Dus in plaats van een ontwerp op de traditionele manier omzetten tot output, fileer je het hele ontwerp in kleine op zichzelf staande puzzelstukjes.

Deze manier van werken zorgt voor een robuuste en consistente fundering, die je in een later stadium kan uitbreiden. Bovendien is de overdracht van design naar techniek hierbij veel overzichtelijker en meer secuur. Daarnaast is deze atomische methode niet alleen interessant voor front-enders maar ook voor designers. Op die manier kunnen we elkaar daarin ondersteunen.

 

Het begrijpen en bewust inzetten van Legoblokjes

Heel tof; werken volgens een nieuw systeem. Maar daar blijft het niet bij. Greg zag ons namelijk worstelen met de nieuwe manier van werken. Om ons hierbij te helpen, stuurt hij ons iedere dag artikelen over relevante onderwerpen. Om ons te laten inzien waarom het atomic design proces – deze nieuwe manier van werken – bijdraagt aan design-oplossingen. In plaats van alleen maar codes stampen en ontwerpopdrachten uitvoeren, leert hij ons om ons bewust te zijn van bepaalde keuzes voor specifieke ‘legoblokjes’, oplossingen en uitkomsten. En misschien een open deur; maar we stellen hem allebei steeds sneller vragen als we er niet uit komen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Als we hem een vraag stellen, stuurt hij ons een linkje naar een online artikel met de oplossing. En we moeten hem in ruil daarvoor samenvatten hoe we te werk zijn gegaan met de oplossing. Dat klinkt misschien heel schools, maar educatief is het zeker.

 

Screenshots van een checkout proces

 

De ‘coding rollercoaster’ van Active Collective

 

Al met al waren de afgelopen drie maanden een ‘coding rollercoaster’ waarbij Greg de knoppen bediende. We moesten gedwongen onze programmeerroutines opzij schuiven en een geheel nieuwe manier van werken accepteren. Maar inmiddels hebben we zelf steeds meer controle over de atomische designskills waarmee we alleen maar beter en sneller leren programmeren. Niet dat de achtbaan waar we in zitten met snelle dikke designprojecten zo maar tot stilstand komt, maar ons hoor je niet klagen.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Vraag het Guido.

Zie jij de waarde in die digitalisering kan hebben voor jouw organisatie en wil je graag dat wij meekijken welke eerste stappen gezet kunnen worden om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen?

Neem dan contact op met Guido, via 06-44381501 of .

Guido portret
Guido Duijzers
Business Development Manager
Mail Guido
Active Collective - Humanizing technology logo

Als digital agency zijn we gespecialiseerd in het oplossen van problemen of verbeteren van processen. Dit doen we door onze mix van specialisten in te zetten. Één plek waar data-science, digital design, prototyping, development en cybersecurity samenkomen.

Audited and certified by:

Logo ISO's

Contact

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk
0251-29 33 70
[email protected]

KVK: 58605061
BTW: NL853109606B02

LinkedIn
Facebook