Van Beverwijk naar Ho Chi Minh: Remote werken in Vietnam

Danique Lammertink
Junior Creative Developer

In de afgelopen jaren heeft remote werken een enorme vlucht genomen, waarbij steeds meer mensen de vrijheid en flexibiliteit van werken op afstand omarmen. Vietnam is een populaire bestemming voor digital nomads[1] en remote werknemers, vanwege het land’s prachtige landschappen, rijke cultuur en levendige steden. Als voorbeeld van deze trend ben ik, Danique Lammertink, dit jaar voor vier maanden naar Vietnam gereisd om daar mijn minor te volgen en tegelijkertijd op afstand te werken voor Active Collective. Laten we nu eens kijken naar enkele belangrijke verschillen tussen het ervaren van remote werken in Vietnam en Nederland.

Ha Long Bay
Afbeelding 1: Ha Long Bay.

Kosten van levensonderhoud en inkomens:

Een van de meest opvallende verschillen tussen Vietnam en Nederland zijn de kosten van levensonderhoud. Over het algemeen is Vietnam aanzienlijk goedkoper dan Nederland, met lagere huurkosten, voedingsuitgaven en dagelijkse onkosten. Dit kan een aantrekkelijke factor zijn voor remote werknemers, aangezien zij kunnen genieten van een goede levensstandaard zonder buitensporige uitgaven te doen. Het gemiddelde salaris in Vietnam[2] ligt beduidend lager dan in Nederland[3], wat belangrijk is om rekening mee te houden tijdens onderhandelingen. Opvallend is ook dat als je bijvoorbeeld getuige bent van een verkeersongeluk en hulp wilt bieden aan de slachtoffers, dit nadelige gevolgen voor jou kan hebben. Het is mogelijk dat de vinger naar jou wordt gewezen en jij uiteindelijk opdraait voor alle schade. Ook is de politie erg corrupt. Vergeet daarom niet om je geld te spreiden en niet enkel in je portemonnee, aangezien zij deze leeghalen waar je bij staat.

Collectivisme versus Individualisme:

Vietnam is een land waar collectivisme een belangrijke rol speelt binnen de cultuur en levensstijl. In tegenstelling tot Nederland[4], waar individualisme en efficiëntie vaak centraal staan, hecht Vietnam veel waarde aan gemeenschapszin en sociale verbondenheid. De Vietnamese bevolking is warm, gastvrij en koestert een diepe respect voor tradities. Het dagelijks leven in Vietnam wordt gekenmerkt door een mix van traditionele gewoonten en moderne invloeden. Soms zijn Vietnamezen uiterst efficiënt, met name wat vervoer betreft. Werkelijk alles, ik herhaal alles, kan worden vervoerd op de scooter. Of het nu om vier kinderen, een wc-pot, een levend varken, honderd zakjes met goudvissen of een hooibaal gaat. Het is echter opvallend te noemen dat kinderen geen helm dragen. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik aan lokale bewoners waarom baby’s en kinderen geen helm dragen als ze bij hun achterop zitten. Het antwoord was elke keer: “Dat zit niet lekker”. Persoonlijk ben ik van mening dat twee afzonderlijke hersenhelften ook niet bepaald comfortabel zitten, maar wellicht is dat slechts mijn nuchtere Nederlandse mening.

Vervoer op scooter
Afbeelding 2: Voorbeelden van vervoer op de scooter. Disclaimer: Het varken was nog in leven.

Infrastructuur en internetverbinding:

Nederland staat bekend om zijn geavanceerde infrastructuur en snelle internetverbindingen, wat van cruciaal belang is voor remote werknemers die afhankelijk zijn van betrouwbare internettoegang. Hoewel grote steden in Vietnam, zoals Hanoi en Ho Chi Minh City, ook goed ontwikkelde infrastructuur hebben, kan de internetverbinding soms minder stabiel zijn in meer afgelegen gebieden. Het is echter belangrijk op te merken dat Vietnam de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van technologie en internet, waardoor de toegang tot breedbandinternet in het hele land is verbeterd. Waar nog ruimte is voor verbetering, is met name op het gebied van infrastructuur. In steden als Bangkok bijvoorbeeld, is er een skytrain beschikbaar. In Ho Chi Minh is de bus momenteel het enige openbare vervoermiddel, waarbij de deuren open gaan wanneer je wilt uitstappen. Hoewel de buschauffeur vaak iets langzamer rijdt, kun je niet rekenen op een volledige stop om uit te stappen.

Hygiëne en milieu:

In Vietnam moet je niet raar opkijken als je een wc-hokje in loopt en dat je slechts een gat in de grond aantreft. Soms heb je geluk en staat er een wc-pot, maar ontbreekt het aan een doortreksysteem. Het emmertje water naast de wc doet dan het werk. In Nederland doen we inmiddels veel aan milieuvriendelijke initiatieven, zoals het vervangen van plastic door karton  of het betalen van een toeslag. Ondertussen mag je aan de andere kant van de wereld alles gewoon op de grond gooien, omdat het namelijk de volgende dag wordt opgeruimd door de vuilnisman.

Uitzicht
Afbeelding 3: Zonsondergang in Phu Quoc, Bovenop een berg in Ha Giang & uitzicht bergen Ha Giang

Conclusie

Remote werken in Vietnam brengt veel voordelen met zich mee, waaronder lagere kosten van levensonderhoud, een boeiende cultuur en de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen. Wanneer je overweegt om in Vietnam te gaan werken is het belangrijk om rekening te houden met de verschillen tussen Vietnam en Nederland, zoals loonverschillen, culturele diversiteit, infrastructuur en hygiëne. Het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het omarmen van verschillende culturen kan een verrijkende en stimulerende ervaring zijn voor remote werknemers die openstaan voor nieuwe avonturen. De vier maanden van remote werken zijn voor mij voorbij gevlogen en was voor mij een speciale ervaring die ik niet snel zal vergeten. Daarom kan ik iedereen aanraden, wanneer je werkgever jou de mogelijkheid biedt om remote te gaan werken, deze met twee handen aan te pakken!

Bronnen:

[1] Wat is een digital nomad? | Digital Nomad. (n.d.). https://digital-nomad.nl/wat-is-een-digital-nomad

[2] Vietnam | Gemiddeld salarisonderzoek 2023. (n.d.). https://www.averagesalarysurvey.com/nl/salaris/vietnam

[3] Nederland | Gemiddeld salarisonderzoek 2023. (n.d.). https://www.averagesalarysurvey.com/nl/salaris/nederland

[4] Country comparison tool. (n.d.). https://www.hofstede-insights.com/country-comparison-tool?countries=netherlands%2Cvietnam

Meer nieuws

Alle artikelen

Mogen wij jouw digitale product ontwikkelen?

Probeer je levens van mensen makkelijker of efficiënter te maken, maar loop je vast op de ontwikkeling van een digitaal product? Bij Active Collective ontwikkelen we software voor verschillende sectoren. Wel hebben we specialistische ervaring binnen het Life Sciences & Health Care domein. Welke behoefte je ook hebt; Wij denken met je mee en komen samen tot de perfecte digitale oplossing voor jouw menselijke vraagstuk.

Guido

Neem contact op

Heb je vragen over een digitaal product? We helpen je graag verder. Neem contact met op met Guido voor meer informatie.

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk

0251-29 33 70
[email protected]