Waarom teambuilding belangrijk is voor elke organisatie!

Denise Dirks
Denise Dirks
Office Manager & Creative Designer

Teambuilding is van onschatbare waarde voor elk bedrijf, groot of klein. Een team dat goed samenwerkt, effectief communiceert en elkaar vertrouwt, kan betere resultaten leveren en de organisatie helpen om haar doelen te bereiken. In dit artikel zullen we de voordelen van teambuilding bespreken en waarom het een belangrijke investering is voor elk bedrijf dat wil groeien en succesvol wil zijn op de lange termijn.

De positieve effecten van teambuilding

Teambuilding is een effectieve manier om zowel werknemers als het bedrijf te helpen om succesvoller te worden. Het draagt actief bij aan:

  1. het verbeteren en vergroten van de productiviteit;
  2. het verbeteren van de motivatie en de communicatie tussen de verschillende collega’s;
  3. het aanmoedigen van samenwerken;
  4. het vergroten van de loyaliteit van werknemers ten opzichte van het bedrijf;
  5. het bouwt aan het vertrouwen en respect op de werkvloer;
  6. het helpt conflicten te verminderen.

Teambuilding is vooral gericht op teamwork want een goede productieve samenwerking zorgt voor het succes. Je kunt op papier het beste team hebben, maar het sterkste team ontstaat pas echt wanneer collega’s elkaar beter leren kennen door met elkaar te communiceren. Goede communicatie is essentieel om irritaties en misverstanden te voorkomen. Door een gezellige sfeer te creëren op de werkvloer kost het verrichten van mindere leuke taken en zwaardere werkzaamheden minder energie. Daarnaast draagt het ook bij aan het werkplezier, het stimuleren van creativiteit en successen.

Wanneer het niet werkt

Teambuilding is niet effectief wanneer er onduidelijkheid is over doelen en richtingen. Het gaat ook niet werken als de koppen niet dezelfde kant op staan en onduidelijk is wie welke rol heeft en wat de verdeling in taken is. Teambuilding alleen gaat het verschil ook niet maken wanneer er onderlinge verstoorde verhoudingen zijn. Of bij grote ontevredenheid en spanningen tussen medewerkers. Bij een onveilige sfeer of wanneer er onderling een grote ongezonde competitie gaande is zal teambuilding niet werken.

Probeer dit dus te voorkomen. Dat kun je doen door ervoor te zorgen dat de basis op orde is. Zorg voor een fijne werksfeer op kantoor zoals goede omstandigheden qua werkplek, licht en groenvoorziening. Faciliteer mogelijkheden om op een informele manier plezier met elkaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een gemeenschappelijke ruimte beschikbaar te stellen als ‘spelletjes’ kamer. Bij het inrichten van deze ruimte is het van belangrijk om rekening te houden met de interesses van je werknemers. Een fijne werkplek is enorm belangrijk en kan klachten van stress verminderen of zelfs een burn-out voorkomen. Blijf met elkaar communiceren en geef nieuwe medewerkers de tijd om de organisatie goed te leren kennen. Stel gezamenlijke doelen en maak een plan hoe je deze als team gaat behalen. Door elkaar te betrekken en inzicht te krijgen in elkaars kwaliteiten. Dit zal de teamspirit zeker bevorderen!

Samenwerken is de key tot succes

We zijn ons ervan bewust dat iedere collega zijn of haar steentje bijdraagt aan het grote geheel. Iedere collega heeft andere kennis en kwaliteiten waarmee we elkaar kunnen versterken en inspireren, ongeacht niveau of vaardigheden.

Hoe wij werken aan teambuilding bij Active Collective? Wij focussen op een aantal belangrijke punten:

1. Positieve communicatie

Wij halen elkaar nooit naar beneden, maar we zijn wel kritisch! We proberen elkaar positief te stimuleren wat de kwaliteit van het product ten goede komt. We laten elkaar uitpraten en hebben aandacht voor de ander. Door gerichte vragen te stellen en hardop te denken proberen we elkaar te begrijpen en aan te vullen. Meningsverschillen zijn er zeker maar door elkaar te respecteren en te verplaatsen in het standpunt van een ander blijven we met elkaar in gesprek. Positieve communicatie verbetert de samenwerking en verhoogt de empathie.

2. Ons Clubhuis

Ons nieuwe clubhuis (kantoor) is de plek waar wij dagelijks samenkomen. Het is een fijne werkplek en dat blijkt wel uit het feit dat thuiswerken bij ons meer uitzondering is dan de regelmaat. Die goede sfeer dragen alle collega’s aan bij en samen op kantoor is een gewoon een stuk gezelliger dan thuis helemaal alleen.
Active Collective Kantoor

3. Plannen van Informele momenten

Door heel bewust momenten te creëren met elkaar zorgen wij dat er ruimte is voor het werken aan persoonlijke banden. Zo hebben wij bijvoorbeeld elke dag een gezamenlijke lunch en 1x per week wordt er een gezonde warme maaltijd verzorgd door één van de collega’s. En nee, dit hoeven absoluut geen ingewikkelde recepten te zijn. Al zijn er al heel wat culinaire hoogstandjes voorbij gekomen! Door voor en met elkaar te koken en eten leer je elkaar op een andere manier kennen dan op de werkvloer. Dat doen we zo nu en dan ook door een uitstapje te maken in de vrije tijd.

4. Teambuilding in het DNA van de organisatie

Bij Active Collective zit het hem vooral in de kleinere dingen. Een gezamenlijke Hackathon om te werken aan nieuwe innovaties. Verkleed in een Halloween outfit een BHV cursus volgen. Tijdens werktijd een korte en leuke groepsopdracht. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Is iemand jarig, hieperdepiep hoera feest! Maar ook andere mijlpalen en successen worden gevierd. Samen vieren zorgt voor een positieve vibe en versterkt dan ook het teamgevoel. Even benoemen hoe blij en trots we zijn. Wist je trouwens dat wanneer je trotsheid voelt ons lichaam een geluksstofje aanmaakt. Hoe meer geluk we met elkaar voelen, hoe meer energie we daarvan krijgen. Het resultaat nog beter kunnen presteren, elkaar motiveren en inspireren. Samen bereik je meer dan alleen! Dat is dan ook ons motto!

Meer nieuws

Alle artikelen

Mogen wij jouw digitale product ontwikkelen?

Probeer je levens van mensen makkelijker of efficiënter te maken, maar loop je vast op de ontwikkeling van een digitaal product? Bij Active Collective ontwikkelen we software voor verschillende sectoren. Wel hebben we specialistische ervaring binnen het Life Sciences & Health Care domein. Welke behoefte je ook hebt; Wij denken met je mee en komen samen tot de perfecte digitale oplossing voor jouw menselijke vraagstuk.

Guido

Neem contact op

Heb je vragen over een digitaal product? We helpen je graag verder. Neem contact met op met Guido voor meer informatie.

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk

0251-29 33 70
[email protected]