Toepassingen van Artificial Intelligence in de zorg

Afgelopen 17 januari was Active Collective aanwezig bij de Medical Data + Pizza meetup in het VUMC. Deze bijeenkomst was georganiseerd door het Right Data Right Now consortium. We werden geïnspireerd door Joanna Klopotowska, die ons meenam in de zorgen die medici en patiënten hebben omtrent het toepassen van Artificial Intelligence (AI) in medische beslissingen. En gaf Rob van der Mei ons inzicht over hoe AI en wiskundige algoritmes kunnen helpen bij het optimaliseren van ambulance-respons, wat een belangrijke factor kan zijn in het redden van levens.
Active Collective Meetup AI

Repro

Als eerste sprak Rob van der Mei over REPRO – Reactieve naar Proactieve Planning van Ambulancediensten. Met deze techniek zijn ambulances in staat om binnen de vereiste 15 minuten ter plaatse te zijn. Door machine learning worden voorspellingen gedaan waar er een grotere kans is op ongevallen. Zo wordt AI op een effectieve manier ingezet om in de eerste plaats levens te redden, maar daarnaast ook om kosten te besparen. Het gebruik van deze nieuwe technieken laten zien dat het overal toepasbaar is en van grote toegevoegde waarde kan zijn. Active Collective past deze technieken o.a. toe in project PICTURE, in co-creatie met Amsterdam UMC. Met dit project worden neuro specialisten ondersteund bij het behandelen en voorspellen van een hersentumor.

Lees hier meer over de werking van REPRO.

AI will see you now

Joanna Klopotowska nam ons mee over haar onderzoek naar de randvoorwaarden voor het gebruik van AI bij het maken van medische beslissingen. Uit haar onderzoek blijkt dat in 2018 er nog steeds twijfels bestonden over deze toepassing. Men was bezorgd over de integriteit van de bedrijven die de software zouden maken en vreesde dat doktoren overbodig zouden worden bij het nemen van beslissingen. Om dit te voorkomen en de integratie van AI bij medische beslissingen te verbeteren, hebben ze een aantal aanbevelingen gedaan. Enkele belangrijke punten hierin zijn:

  • Ontwikkeling moet gevalideerd worden door het EQUATOR network (dit netwerk dat zich richt op de betrouwbaarheid van medisch onderzoek en deze waarde te verhogen).
  • Vertrouwensproblemen tussen partijen moeten worden besproken en aangepakt.
  • De kennis van machine learning moet bij de eindgebruiker worden versterkt.
  • Data moet worden gebruikt bij gezamenlijke besluitvorming.

Active Collective Meetup AI

De toekomst voor AI

In de afgelopen 4 jaar is er veel gebeurd met betrekking tot AI. Er zijn regels en wetten opgesteld om het maken en gebruiken van dit soort algoritmes te leiden. Ook wordt er gewerkt aan de inzet van AI in ziekenhuizen. Daarnaast hebben innovaties als OpenAI, DALL·E en ChatGPT de manier waarop we denken over deze technologieën enorm veranderd. Ze zullen steeds meer een onmisbaar onderdeel van ons leven worden. We moeten echter wel scherp blijven op hoe deze systemen worden gebruikt. De aanbevelingen van Joanna kunnen hierbij helpen om te zorgen dat we de menselijkheid niet uit het oog verliezen.

Over Medical Data + Pizza

Het consortium Right Data Right Now streeft ernaar om de samenwerking tussen medische professionals en data scientists te verbeteren door middel van Medical Data + Pizza meetups. Dit biedt artsen en data wetenschappers de mogelijkheid om elkaar te leren kennen, de meest recente ontwikkelingen in de zorg te bespreken, kennis uit te wisselen over interessante projecten en papers en feedback te krijgen op hun eigen projecten.

Samen de zorg verbeteren met AI

Deze verscheidenheid aan technologieën zijn veelbelovend voor de zorgsector. Ze zullen leiden tot betere, veiligere en toekomstbestendige zorg, waardoor het welzijn van patiënten verder verbeterd kan worden. Active Collective ondersteunt bedrijven bij het verbeteren van hun dienstverlening met behulp van deze technologieën. Wij helpen bij het ontwikkelen en implementeren van de juiste technologieën, waarmee uw bedrijf in staat is om betere, veiligere en toekomstbestendige zorg te bieden.

Benieuwd hoe AI ingezet kan worden voor je eigen organisatie? Neem contact op met Guido of vul het contactformulier in met je vraag!

Bronvermelding:

  1. https://www.emerce.nl/interviews/ai-praktijk-stokhos-maakt-ambulance-netwerk-efficinter
  2. https://www.datavoorgezondheid.nl/documenten/publicaties/2020/04/03/rapport-ai-will-see-you-now
  3. https://www.computable.nl/artikel/nieuws/zorg/7403554/250449/ai-helpt-ic-arts-bij-besluit-over-ontslag-patient.html
  4. https://openai.com/dall-e-2/
  5. https://openai.com/blog/chatgpt/

Meer nieuws

Alle artikelen

Mogen wij jouw digitale product ontwikkelen?

Probeer je levens van mensen makkelijker of efficiënter te maken, maar loop je vast op de ontwikkeling van een digitaal product? Bij Active Collective ontwikkelen we software voor verschillende sectoren. Wel hebben we specialistische ervaring binnen het Life Sciences & Health Care domein. Welke behoefte je ook hebt; Wij denken met je mee en komen samen tot de perfecte digitale oplossing voor jouw menselijke vraagstuk.

Guido

Neem contact op

Heb je vragen over een digitaal product? We helpen je graag verder. Neem contact met op met Guido voor meer informatie.

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk

0251-29 33 70
[email protected]