Ga naar hoofdinhoud

De kracht van Scrum: hoe je je projecten slimmer kunt managen

Je komt de term Scrum steeds meer tegen in het bedrijfsleven. Maar wat houdt het werken met Scrum precies in? Het is een Agile-methode voor projectmanagement die teams helpt om op een flexibele en iteratieve manier te werken om sneller resultaten te behalen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kernprincipes van Scrum en de verschillende rollen die bij de methode horen.

Active Collective De kracht van scrum

 

De voordelen van werken in Scrum  

De Scrum-methode wordt ingezet om projecten op een gestructureerde en effectieve manier uit te voeren. Dit gebeurd in korte sprints, een time-box van één tot vier weken, waarbinnen een bepaald onderdeel van de software oplossing, of ander producten, afgerond moet zijn. Gezamenlijk werkt het team aan de verschillende taken en maakt gebruik van verschillende tools en meet-ups, zoals de daily stand-up, sprint planning en retrospective. Door deze methode zijn er regelmatige feedback momenten waardoor het development team snel in kan spelen op veranderingen in de wensen of behoeften van de klant. Bovendien zorgt de duidelijke taakverdeling en samenwerking binnen het team voor een hogere efficiëntie en kwaliteit van het eindproduct. Ook zorgt de Scrum-methode voor een betere samenwerking en communicatie binnen het team, wat leidt tot een hogere betrokkenheid en motivatie.

Scrum Master en Product Owner 

Als een organisatie de keuze heeft gemaakt om het project op de Scrum methode aan te vliegen wordt als eerste een Scrum Master gekozen. Deze persoon is werkzaam bij de uitvoerende organisatie en is verantwoordelijk voor het selecteren van het Scrum team, het faciliteren van de Scrum bijeenkomsten en het bewaken van de voortgang. Daarnaast moet de opdrachtgevende organisatie een Product Owner voor het project aanstellen. Deze persoon is eigenaar van het eindproduct of service die ontwikkeld moet worden. Belangrijke taak van de Product Owner is om de wensen en behoeftes, concrete taken en user stories uit te werken. Het gehele team werkt gezamenlijk aan het realiseren van deze taken, waarbij er regelmatig feedbackmomenten zijn om de voortgang en kwaliteit te monitoren.

Welke projecten zijn geschikt om te werken met Scrum

Niet elk project is geschikt om met Scrum aan te vliegen. Scrum is ontworpen om te werken in complexe en dynamische projecten, waar de vereisten niet altijd duidelijk zijn of waar er veel veranderingen kunnen plaatsvinden tijdens het project en waarbij er regelmatig feedback van gebruikers nodig is. Het is dus niet per definitie geschikt voor elk type project, vooral niet voor projecten die weinig complex zijn en waarvan de vereisten van tevoren duidelijk en goed gedefinieerd zijn. Het bouwen van een ‘eenvoudige’ website, waarvan de vereisten duidelijk zijn gedefinieerd en er weinig veranderingen worden verwacht, zou niet noodzakelijkerwijs geschikt zijn om met Scrum te werken. In dit geval zou een meer traditionele projectmanagementmethode wellicht geschikter zijn, waarbij de nadruk ligt op het volgen van een plan, het identificeren van mijlpalen en het volgen van een strikte project planning.

Conclusie

Het is dus belangrijk om te bepalen welke projectmanagementmethode het meest geschikt is voor een specifiek project. Het is aan de organisatie en het team om te beslissen welke methode het beste werkt voor hun specifieke project en om te bepalen welke aanpak de grootste kans biedt op succes.

Active Collective Scrum

 

Bij complexe en dynamische projecten werkt Active Collective altijd met de Scrum methode. Wij hebben veel projecten opgeleverd door gebruik te maken van deze aanpak. Wij stimuleren onze opdrachtgevers om tijdens een sprint één dag in de week bij ons op kantoor te komen werken, of andersom. Dit zorgt voor een nog betere band tussen de teams, maar nog belangrijker, dat we elkaar en de eindgebruikers goed begrijpen. Dit alles voor een optimaal eindresultaat! Wil je meer weten over Scrum of welke methode het best geschikt is voor jouw project? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Vraag het Guido.

Zie jij de waarde in die digitalisering kan hebben voor jouw organisatie en wil je graag dat wij meekijken welke eerste stappen gezet kunnen worden om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen?

Neem dan contact op met Guido, via 06-44381501 of .

Guido portret
Guido Duijzers
Business Development Manager
Mail Guido
Active Collective - Humanizing technology logo

Als digital agency zijn we gespecialiseerd in het oplossen van problemen of verbeteren van processen. Dit doen we door onze mix van specialisten in te zetten. Één plek waar data-science, digital design, prototyping, development en cybersecurity samenkomen.

Audited and certified by:

Logo ISO's

Contact

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk
0251-29 33 70
[email protected]

KVK: 58605061
BTW: NL853109606B02

LinkedIn
Facebook