Ga naar hoofdinhoud

De kracht van prototyping: van idee naar werkelijkheid

In ons vorige artikel hebben we jullie meegenomen in de eerste fase van de ontwikkeling van een digitaal product, namelijk een proof of concept. De volgende stap is het creëren van een prototype. Maar wat houdt een prototype nu precies in? Waarom heeft het zoveel waarde? En wat is het verschil tussen een proof of concept en een prototype? Deze vragen behandelen we in dit artikel.

Een afbeelding van een schetsmatig prototype.

Wat is een prototype precies?

Een prototype is een vroeg concept of model van een product dat wordt gemaakt om de functionaliteit, het ontwerp en de interactie van het uiteindelijke product te illustreren en te testen. Het is een tastbare representatie die de belangrijkste kenmerken en aspecten van het beoogde product weergeeft, maar het kan nog in een rudimentair stadium zijn en hoeft niet alle details te bevatten. 

Waarom het maken van een prototype?

Een prototype stelt ons in staat om het concept van een digitaal product te valideren bij de gebruikers en stakeholders. Het geeft hen de mogelijkheid om het product in actie te zien en te ervaren hoe het zou werken in de praktijk. Door feedback te verzamelen tijdens deze fase, wordt er gevalideerd of het eindproduct aan de verwachtingen voldoet en de beoogde doelen bereikt. Daarnaast draagt het bij om alle workflows van het product te begrijpen en te optimaliseren.

Bovendien kan met een prototype de gebruikerservaring worden gesimuleerd en getest. Zo krijg je inzicht in hoe gebruikers het product zullen gebruiken, welke functies intuïtief zijn, het helpt om problemen met de gebruikerservaring eerder in het proces op te sporen en op te lossen en welke aspecten mogelijk verbeterd moeten worden om een betere gebruikerservaring te bieden.

Daarnaast fungeert een prototype als een uitstekend communicatiemiddel tussen het ontwikkelingsteam en de stakeholders. Het maakt het gemakkelijker om ideeën te delen, feedback te verzamelen en eventuele meningsverschillen op te lossen. Door alle belanghebbenden vroeg in het proces te betrekken, kan het gezamenlijk begrip van het product bevorderen en de kans op latere conflicten verminderen.

Voorbeeld van een prototypescherm

Waarom geen dubbele kosten?

Je vraagt je misschien af of het maken van een prototype en daarna de ontwikkeling van het eindproduct niet dubbele kosten met zich meebrengt. Het tegendeel is waar! Een prototype kan juist onnodige uitgaven en tijdverspilling voorkomen. Het stelt ons namelijk in staat om ideeën snel en goedkoop te testen en te itereren voordat we een volledig product ontwikkelen. Zo kunnen we beter gefundeerde beslissingen nemen en de ontwikkelingskosten minimaliseren.

Hoe werkt het?

Het proces begint met een uitgebreide vragenlijst op basis van de informatie die we van

de betreffende opdrachtgever hebben ontvangen. Vervolgens plannen we een brainstormsessie in, waarbij het wenselijk is dat de gebruiker(s) van het digitale product aanwezig is, samen met de stakeholders of een vertegenwoordiger van de stakeholders. 

Het aanwezig zijn van zowel gebruikers als alle relevante stakeholders bij de brainstormsessie is van cruciaal belang om de volgende redenen: 

  • Inzicht in behoeften en doelen: gebruikers zijn de uiteindelijke doelgroep van het digitale product. Hun aanwezigheid stelt het ontwikkelingsteam in staat om direct inzicht te krijgen in hun behoeften, wensen en doelen. Dit helpt bij het identificeren van functies, functionaliteiten en ontwerpkeuzes die daadwerkelijk waarde toevoegen aan de gebruikerservaring.
  • Voorkomen van aannames: het hebben van gebruikers en stakeholders aanwezig bij de brainstormsessie helpt bij het verminderen van aannames en misverstanden. Wat ontwikkelaars en stakeholders als waardevol beschouwen, komt mogelijk niet overeen met wat gebruikers daadwerkelijk nodig hebben. Door rechtstreeks met gebruikers in contact te komen, kunnen misverstanden worden voorkomen en kan het ontwerp beter worden afgestemd op echte behoeften.
  • Diverse perspectieven: gebruikers en stakeholders vertegenwoordigen verschillende perspectieven en ervaringen. Dit kan leiden tot een bredere en diepere discussie over mogelijke functies, gebruikersstromen en ontwerpoplossingen. Diverse input kan resulteren in innovatieve ideeën en onverwachte benaderingen die anders mogelijk over het hoofd zouden worden gezien.
  • Besluitvorming en draagvlak: het betrekken van stakeholders in het vroege stadium van brainstorming helpt bij het creëren van draagvlak voor het project. Wanneer stakeholders hun inzichten en zorgen kunnen delen, kunnen potentiële obstakels en meningsverschillen in een vroeg stadium worden aangepakt. Dit vergroot de kans op een soepel en succesvol ontwikkelingsproces.
  • Iteratieve ontwikkeling: Het betrekken van gebruikers en stakeholders bij de brainstorming helpt bij het creëren van een iteratieve ontwikkelingsaanpak. Door vroege feedback te verzamelen en ideeën te testen, kan het prototype voortdurend worden verbeterd en aangepast, wat uiteindelijk resulteert in een product dat beter aansluit bij de behoeften van de gebruikers.

Bord vol met post its.

Prototype vs proof of concept 

Een veelgestelde vraag is wat het verschil is tussen een prototype en een proof of concept. Het belangrijkste onderscheid zit in het doel en de focus. Zoals aangegeven is een prototype een werkend model dat de belangrijkste functies en eigenschappen van het eindproduct weergeeft. Het is bedoeld om de gebruikerservaring te simuleren en feedback te verzamelen om eventuele ontwerpfouten te identificeren.

Een proof of concept daarentegen richt zich op de technische levensvatbaarheid van een idee. Het toont aan dat een bepaald concept technisch haalbaar is en dat de benodigde technologieën kunnen worden geïmplementeerd om het idee te realiseren. De stijl en design zijn in een proof of concept minder belangrijk, omdat het vooral draait om het bewijzen van de technische haalbaarheid.

Kortom, een prototype is een werkend model gericht op de gebruikerservaring, terwijl een proof of concept de technische haalbaarheid van een idee bevestigt. Beide zijn waardevolle stappen in het ontwikkelingsproces en worden ingezet om het uiteindelijke digitale product te optimaliseren en te verfijnen.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Vraag het Guido.

Zie jij de waarde in die digitalisering kan hebben voor jouw organisatie en wil je graag dat wij meekijken welke eerste stappen gezet kunnen worden om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen?

Neem dan contact op met Guido, via 06-44381501 of .

Guido portret
Guido Duijzers
Business Development Manager
Mail Guido
Active Collective - Humanizing technology logo

Als digital agency zijn we gespecialiseerd in het oplossen van problemen of verbeteren van processen. Dit doen we door onze mix van specialisten in te zetten. Één plek waar data-science, digital design, prototyping, development en cybersecurity samenkomen.

Audited and certified by:

Logo ISO's

Contact

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk
0251-29 33 70
[email protected]

KVK: 58605061
BTW: NL853109606B02

LinkedIn
Facebook