Waarom doorontwikkelen van je website essentieel is voor succes (deel 3): gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid

Guido Duijzers
Business Development Manager

In het eerste en tweede deel van onze serie over het optimaliseren van een website hebben we de noodzaak van onderhoud en de invloed van snelheid en prestaties besproken. Nu richten we ons op twee cruciale aspecten die vaak over het hoofd worden gezien: gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Gebruiksvriendelijkheid: sleutel tot behoud en conversie

Gebruiksvriendelijkheid is een van de belangrijkste factoren die bepaalt of bezoekers op je website blijven en uiteindelijk converteren. Een intuïtieve navigatie, duidelijke call-to-actions, en een consistent design zorgen ervoor dat gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Dit leidt tot een hogere betrokkenheid en lagere bounce rates. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren:

  • Intuïtieve navigatie: zorg ervoor dat je menu’s logisch en eenvoudig te begrijpen zijn. Gebruik categorieën en subcategorieën die duidelijk zijn voor je doelgroep.
  • Responsief ontwerp: zorg ervoor dat je website op alle apparaten goed werkt. Test je site regelmatig op verschillende schermformaten.
  • Heldere Call-to-Actions: gebruik duidelijke en beknopte call-to-actions om gebruikers aan te moedigen tot actie over te gaan.

 

Toegankelijkheid: bereik een breder publiek

Een toegankelijke website betekent dat iedereen, ongeacht eventuele beperkingen, je website kan gebruiken. Dit is niet alleen ethisch verantwoord, maar ook wettelijk vereist in veel landen. Bovendien kan het je publiek vergroten en je merk reputatie verbeteren. Enkele tips om je website toegankelijker te maken zijn:

  • Alt-teksten voor afbeeldingen: voeg beschrijvende alt-teksten toe aan al je afbeeldingen zodat screen readers deze kunnen voorlezen aan visueel gehandicapten.
  • Kleurcontrasten: zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond om leesbaarheid te verbeteren voor slechtzienden.
  • Navigatie via toetsenbord: zorg ervoor dat je website volledig navigeerbaar is met een toetsenbord, zonder dat een muis nodig is.

 

Verplichtingen voor 2025

Vanaf 2025 worden websites wettelijk verplicht om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Dit betekent dat alle nieuwe en bestaande websites moeten voldoen aan strikte toegankelijkheidsrichtlijnen. Niet-naleving kan leiden tot juridische consequenties en financiële boetes. Het is daarom essentieel om nu al te beginnen met het implementeren van toegankelijkheidsverbeteringen om te voldoen aan deze aankomende eisen. Alle informatie is te vinden op de website van de overheid

Continu verbeteren

Net zoals bij onderhoud en prestaties, is het verbeteren van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid een doorlopend proces. Gebruik tools zoals Google Analytics om gebruikersgedrag te monitoren en identificeer gebieden die verbetering nodig hebben. Voer regelmatig gebruikerstests uit om directe feedback te krijgen van echte gebruikers.

Conclusie

Door gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid centraal te stellen in de doorontwikkeling van je website, zorg je niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar vergroot je ook je bereik en klanttevredenheid. Start vandaag nog met het optimaliseren van deze cruciale elementen en blijf je concurrenten een stap voor.

Vul het formulier in en ontvang binnen twee werkdagen een uitgebreid rapport met gedetailleerde analyses over de volgende aspecten van jouw website:

  1. Gebruikerservaring (UX): een evaluatie van de gebruiksvriendelijkheid, navigatie en algehele gebruikersbeleving op jouw website.
  2. Web vitals: een analyse van de kernstatistieken zoals laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit, die cruciaal zijn voor een optimale prestatie van jouw website.
  3. OWASP beveiligingsscan: een snelle, maar effectieve beoordeling van de beveiliging van jouw website, gebaseerd op de OWASP (Open Web Application Security Project) richtlijnen.

 

Prestatiecheck

Het aanvragen van een gratis prestatiecheck.

Naam(Vereist)

Meer nieuws

Alle artikelen

Mogen wij jouw digitale product ontwikkelen?

Probeer je levens van mensen makkelijker of efficiënter te maken, maar loop je vast op de ontwikkeling van een digitaal product? Bij Active Collective ontwikkelen we software voor verschillende sectoren. Wel hebben we specialistische ervaring binnen het Life Sciences & Health Care domein. Welke behoefte je ook hebt; Wij denken met je mee en komen samen tot de perfecte digitale oplossing voor jouw menselijke vraagstuk.

Guido

Neem contact op

Heb je vragen over een digitaal product? We helpen je graag verder. Neem contact met op met Guido voor meer informatie.

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk

0251-29 33 70
[email protected]