Ga naar hoofdinhoud

Waarom doorontwikkelen van je website essentieel is voor succes! (Deel 1 – onderhoud)

Eindelijk! Na weken van intensief samenwerken met jouw websitebouwer, staat je website online. Laat de leads en orders maar binnenstromen. Is dit het moment dat jij afscheid neemt van jouw websitebouwer? Wij vinden van niet. Het echte werk begint nu pas. Wat dat ‘echte werk’ inhoudt lees je in onderstaand artikel.

Active Collective Website updaten en onderhouden

 

Je hebt een website, bij oplevering voldoet die aan alle eisen, maar het internet staat niet stil en wordt constant aangepast. Dat heeft effect op jouw website. Regelmatig updaten en grondig onderhoud zijn essentieel voor een succesvolle website.

Het updaten van je CMS 

Websites en webshops zijn vaak gebouwd in een zogenoemd CMS (Content Management System), waarin het eenvoudig is om de website te beheren en te onderhouden. Bekende CMS systemen zijn WordPress, Joomla en Shopify. Deze systemen dienen met enige regelmaat geüpdatet te worden. Dit doe je voor een aantal redenen.

1 – Beveiliging

Een CMS en de bijbehorende plugin (een plugin is een stukje software die de huidige functionaliteit van een website uitbreidt) hebben regelmatig updates. Deze updates bevatten versie-opmerkingen waarin staat wat de update inhoudt en wat er is gewijzigd. Hackers lezen deze opmerkingen ook en gaan op zoek naar sites die nog niet zijn bijgewerkt. Als je site op een oude versie draait, is deze dus kwetsbaar en loopt dan een verhoogd risico om gehackt te worden.

2 – Oplossen en voorkomen van fouten (bugs)

Alle computerprogramma’s en software kunnen fouten (bugs) bevatten. Bugs zijn fouten die de normale werking van een website kunnen beïnvloeden, wat kan leiden tot rare foutmeldingen of het crashen van een website. Om ervoor te zorgen dat je website naar behoren functioneert, is het cruciaal om deze bugs tijdig te verhelpen.

3 – Prestatie Updates

Een website en de technologie erachter is nooit compleet en wordt voortdurend verbeterd. Updates kunnen nieuwe functies en prestatie-upgrades bevatten. Het is belangrijk dat je website zo snel en goed mogelijk presteert. Een gebruiker zal een langzame website eerder verlaten en Google rekent je ook af op een langzame website. Hierdoor zal jouw website minder goed gevonden worden, met als impact dat je minder bezoekers naar je website zal trekken.

Active Collective Website doorontwikkelen

 

Browsers

Niet alleen je website en het CMS daarachter hebben regelmatig updates, maar ook browsers (Edge, Chrome, Safari, Firefox etc.) worden regelmatig geüpdatet. Eigenlijk om precies dezelfde redenen als waarom je een website update: veiligheid, oplossen van fouten en prestatie.

Deze browser-updates kunnen ook gevolgen hebben voor de werking voor jouw website. Een update kan een fout bevatten waardoor (een deel van) je website niet meer juist werkt. Of verouderde technologie kan worden uitgesloten na een update. Het is dus belangrijk om deze updates goed in de gaten te houden en waar nodig in te grijpen.

Veiligheid

Zoals net al benoemd is het updaten van een CMS essentieel voor een goedwerkende en bovenal veilige website. Maar naast het updaten van het CMS zijn er nog een aantal beveiligingsupdates die van belang zijn voor een online omgeving.

1 – SSL-certificaat

SSL is de afkorting voor Secure Socket Layer. Een SSL zorgt voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Deze verbinding zorgt ervoor dat alle gegevens die worden uitgewisseld, geheim blijven en niet gestolen kunnen worden door hackers. Je herkent een website met een SSL-certificaat aan het slotje linksboven in de zoekbalk van je browser.

2 – Webserver

Het onderhouden en updaten van een webserver is belangrijk voor de beveiliging en stabiliteit van de server. Een server kan kwetsbaar zijn voor aanvallen van hackers en malware. Door regelmatig updates te installeren, kunnen eventuele kwetsbaarheden worden verholpen. Daarnaast kunnen updates ook nieuwe functies en (prestatie-)verbeteringen toevoegen.

3 – PEN-test

Een andere manier om de veiligheid van je website te testen is om een PEN-test te laten uitvoeren. Een PEN-test is een test waarbij online systemen en netwerken worden getest op potentiële veiligheidsrisico’s door middel van het uitvoeren van een gecontroleerde aanval. Door deze veiligheidsrisico vroegtijdig te ontdekken, kan je daar gepaste maatregelen op treffen en voorkom je dat een hacker inbreekt op je website.

Het regelmatig updaten van jouw website is dus essentieel voor een veilige en goed-presterende website. In het volgende deel vertellen we je meer over waarom een snelle website niet vanzelfsprekend is en invloed heeft op jouw zichtbaarheid in de zoekmachines.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Vraag het Guido.

Zie jij de waarde in die digitalisering kan hebben voor jouw organisatie en wil je graag dat wij meekijken welke eerste stappen gezet kunnen worden om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen?

Neem dan contact op met Guido, via 06-44381501 of .

Guido portret
Guido Duijzers
Business Development Manager
Mail Guido
Active Collective - Humanizing technology logo

Als digital agency zijn we gespecialiseerd in het oplossen van problemen of verbeteren van processen. Dit doen we door onze mix van specialisten in te zetten. Één plek waar data-science, digital design, prototyping, development en cybersecurity samenkomen.

Audited and certified by:

Logo ISO's

Contact

Active Collective B.V.
Noorderweg 42-44
1948 PK Beverwijk
0251-29 33 70
[email protected]

KVK: 58605061
BTW: NL853109606B02

LinkedIn
Facebook